Is kip eten gezond?

Kip wordt niet voor niks het “meest veelzijdige stukje vlees” genoemd. Je kunt kip namelijk bakken, wokken, braden, grillen, barbecueën, koken, stomen, stoven en roken. Kip kan bovendien met de meest uiteenlopende ingrediënten worden gecombineerd. Maar is kippenvlees ook gezond en goed  voor je? En is het verstandig om kip te eten als je wilt afvallen? Hieronder lees je er alles over…

Kip is relatief mager

Kippenvlees is veel magerder dan de meeste soorten varkensvlees, rundvlees en lamsvlees. Kip past dus uitstekend in een dieet. Vooral kipfilet is opvallend mager. Bovendien bevat kipfilet in verhouding weinig calorieën. Hoewel kippenvlees relatief mager is, zijn kippenvleugels, kippenpoten en kippenbouten vetter dan bijvoorbeeld een magere biefstuk of varkenshaas. Ook gefrituurde kipnuggets zijn logischerwijs niet mager.

Kip2

Kippenvlees bevat belangrijke voedingsstoffen

Kippenvlees is gezond en voedzaam. Zo is kippenvlees een belangrijke leverancier van eiwitten (proteïnen), B-vitamines (1, 6 & 12), ijzer en zink.

Kip: makkelijk + snel te bereiden

Kip –en met name kipfilet– is makkelijk en snel te bereiden.Je snijdt de zichtbare randjes wit vet van de kipfilet… Je snijdt het roze vlees in blokjes… Je doet de kipblokjes samen met noedels en groenten in een wok… En binnen 10 minuutjes heb je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel staan.

Schadelijke bacteriën in kip…

Kip bevat schadelijke bacteriën, waaronder salmonella en ESBL vormende bacteriën. Alle bacteriën gaan echter dood als rauwe kip voldoende wordt verhit (totdat ook het midden wit is). Daarnaast is het belangrijk om alles wat in contact komt met rauw kippenvlees goed schoon te maken. Als je hygiënisch kookt, is er dus niks aan de hand.

Kip1

Scharrelkip & biologische kip

Wil je vlees van een kip die een goed, actief en gezond leven heeft gehad? Neem dan scharrelkip. Wil je vlees van een kip die daarnaast 100% plantaardig en biologisch voer heeft genoten en geen hormonen of antibiotica toegediend heeft gekregen? Neem dan biologische kip! Scharrelkip en biologische kip zijn prijzig, maar ook gezonder, malser en lekkerder van smaak.

Kippenvlees wordt opgevuld met water

Kipfilets worden veelal opgevuld met water om het gewicht kunstmatig te verhogen. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid; enkel voor je portemonnee.