Leuke weetjes over pompoenen.

LEUKE WEETJES OVER POMPOENEN!

In de herfst en winter kun je volop pompoenen kopen. Veel mensen kopen een pompoen voor Halloween, hollen hem uit en maken eventueel pompoensoep. Maar verder weten veel mensen niet wat je met een pompoen kunt doen en hoe gezond een pompoen is. Dus ik ga jullie iets wijzer maken!

OORSPRONG
Pompoenen komen oorspronkelijk uit de regio Midden- en Zuid-Amerika, waar ze al duizenden jaren voor Christus werden verbouwd. In Europa werden deze vruchten pas in de 16e eeuw voor het eerst gesignaleerd. Enigszins verrassend is het feit, dat pompoenen familie zijn van de komkommer en meloen. Pompoenen worden dan ook beschouwd als ‘vruchtgroente’.

GEZOND
Pompoenen zijn zeker gezond. Pompoenen bevatten weinig calorie├źn en veel vezels. Vezels zijn onmisbaar bij een goede darmwerking. Verder bevatten pompoenen vitamine C, E, ijzer en calcium. Daarnaast zit er in pompoenen ook betacaroteen, wat goed is voor je ogen en huid.

KOPEN EN BEWAREN
Je kunt het hele jaar door wel aan pompoenen komen, maar zoals gezegd, is de bekendste tijd wel de herfst en de winter. Let er bij het kopen op, dat de pompoen stevig aanvoelt, zonder zachte plekken. Als je de pompoen bewaart bij een temperatuur tussen de 12 en 15 graden, kun je hem wel 2 maanden bewaren. Zorg wel, dat hij niet te koud bewaard wordt. In de koelkast kun je een aangesneden pompoen slechts enkele dagen bewaren, als je hem goed afdekt met folie. En net al zoveel andere soorten groenten, kun je het vruchtvlees van pompoenen ook invriezen. Even een paar minuten blancheren, vlug afkoelen en de vriezer in!

GEBRUIK
Je kunt pompoen op diverse manieren bereiden en verwerken in allerlei producten. Enkele voorbeelden zijn: stomen, in de oven bereiden, frituren en roerbakken. Pompoen kan niet alleen in soepen verwerkt worden, maar ook in bijvoorbeeld een hartige taart. Pompoen past ook erg goed bij rijstgerechten.